KAN MAN PRODUCERE BESKYTTELSESBEKLÆDNING UDEN PFAS? Svaret er JA! 

Men der er stadig nogle undtagelser og udfordringer, der skal løses, før alt vores beskyttelsestøj er helt PFAS-frit.

Image_Sustainability_What_is_PFAS_DK_800x500px

PFAS er en forkortelse af Per- og polyfluorerede alkylstoffer og en fællesbetegnelse for tusindvis af syntetisk fremstillede kemikalier med lignende kemisk struktur. Kemikalierne fremstilles i industrier, der bruger kemiske reaktioner, i modsætning til naturlige materialer, der kan ekstraheres direkte fra naturen.

 

På molekylært niveau består PFAS af lange kulstofkæder, der binder til fluor. Fluor-kulstofbindingen er klassificeret som den stærkeste eksisterende kemiske binding, og på grund af den stabile struktur er kemikalierne ekstremt vanskelige for naturen at nedbryde. PFAS har derfor en stor negativ miljøpåvirkning.

 

Produkter, der indeholder PFAS, frigiver farlige stoffer gennem hele deres livscyklus, og kemikalierne spredes yderligere i naturen, for eksempel gennem grundvand og drikkevand. PFAS har vist sig at have store negative indvirkninger på mennesker og dyr og kan føre til flere typer kræft, reproduktionsproblemer, dysfunktion af immunsystemet og lever- og nyreskader.

HVORFOR BRUGES PFAS I BESKYTTELSESBEKLÆDNING?

PFAS har været brugt i mange år på grund af deres fremragende evne til at afvise vand og oliebaserede kemikalier og beskytte mod høje energiværdier, der kan forekomme i lysbueulykker. I erhverv i højrisikomiljøer er det primære formål at beskytte brugeren, hvilket stiller store krav til beskyttelsesbeklædningen.  

 

PFAS påføres færdige metervarer som imprægnering/finish, og fordi kemikalierne har en høj overfladeenergi, kan de modstå væsker med lav overfladespænding, såsom olie, O-xylen og butanol. PFAS har også gode filmdannende egenskaber og kan bruges som et alternativ til en finish på færdige metervarer som en membran eller laminat. PTFE-membran (Polytetrafluorethylen) er et eksempel på en almindeligt anvendt membran, der indeholder PFAS, men giver tøjet en høj vandafvisende egenskab, og god åndbarhed. Fordelene ved PFAS er årsagen til, at de bruges som beskyttelse i arbejdstøj, på trods af viden om den negative miljøpåvirkning.

 

I dag er det almindeligt, at PFAS anvendes i beskyttelsesbeklædning med følgende certificeringer:

BEKLÆDNING MED HØJ SYNLIGHED 

Til tøj med høj synlighed bruges en finish med PFAS ofte til at afvise snavs og olie.

 

ARBEJDSTØJ MED BESKYTTELSE MOD REGN

Til tapet vintertøj og skalbeklædning anvendes ofte en finish med PFAS for vandafvisning mod regn og sne. Og/eller en PTFE-membran, som også indeholder PFAS og gør beklædningen vandafvisende og yder god åndbarhed. 

 

BESKYTTELSESBEKLÆDNING MED KEMISK BESKYTTELSE 

PFAS bruges ofte til beskyttelsesbeklædning med kemisk beskyttelse for at opnå beskyttelse i tilfælde af stænk af kemikalier mod de fire kemiske grupper: syre, base, aromatisk kulbrinte og alkohol.

 
I standard EN 13034 testes metervarens afvisningsevne mod 30% svovlsyre, 10% natriumhydroxid/lud, O-xylen og butanol. For at CE-mærke en beklædningsgenstand kræver standarden EN 13043 kun et godkendt resultat på et af de fire kemikalier.

BRANDHÆMMENDE TØJ MED ELEKTRISK LYSBUEBESKYTTELSE

  • Til elektrisk lysbuecertificeret skalbeklædning anvendes membraner med PFAS til at øge flamme- og lysbuebeskyttelsen og dermed opnå en højere ELIM-værdi.
  •  

VORES LØSNINGER TIL ET PFAS-FRI SORTIMENT

Vi udvikler innovative løsninger, der belaster miljøet mindre uden at gå på kompromis med beskyttelsesniveauet.
Reduktion af brugen af PFAS er en prioritet og en forudsætning for at fortsætte vores arbejde for en bæredygtig industri.

 

EN ISO 20471 - VARSELSKLÄDER

BEKLÆDNING MED HØJ SYNLIGHED, DER ER CERTIFICERET I HENHOLD TIL EN ISO 20471 

>> Primær beskyttelsesfunktion - Høj synlighed <<

Tøj, hvis hovedkarakteristika er at give høj synlighed, behøver ikke en finish med PFAS. Ved regelmæssig vask bevares synligheden stadig.

Mange der bruger tøj med høj synlighed, vasker deres tøj selv derhjemme, og genimprægnering eller reaktivering af finishen udføres sjældent. Vores test viser, at en finish med PFAS er unødvendig, da smuds- og vandafvisende egenskaber kun virker på nyt tøj og et begrænset antal vaske.
Derfor er vores løsning ikke at efterbehandle Hi-vis beklædning, men at anbefale regelmæssig vask.

EN 343 - Skyddskläder med skydd mot regn

TAPET VINTERTØJ OG SKALBEKLÆDNING CERTIFICERET I HENHOLD TIL EN 343

>> Primær beskyttelsesfunktion - Høj vandafvisende egenskab <<

Sammen med vores leverandører af metervarer, har vi udviklet produkter med en PFAS-fri finish, der giver lige så god vandafvisning som en finish med PFAS. For at tøjet skal have en god åndbarhed, bruger vi en PFAS-fri PU-membran.

EN 13034 - Skyddskläder med kemikalieskydd

BESKYTTELSESBEKLÆDNING MED KEMISK BESKYTTELSE CERTIFICERET I HENHOLD TIL EN 13034 TYPE PB [6]

>> Primær beskyttelsesfunktion - beskyttelse mod flydende kemikalier (syre, base, aromatisk kulbrinte og alkohol) <<

Gennem test og innovation har vi udviklet produkter med en PFAS-fri finish, der fungerer fremragende som beskyttelse mod syre eller base, og finishen bruges derfor på mange af vores artikler med kemisk beskyttelse. En PFAS-fri finish har derimod en lavere overfladeenergi og er kun i stand til at afvise væsker med høj overfladespænding, såsom syre, base og vand.

Flere af vores kunder har brug for olieafvisende beskyttelsesbeklædning eller beskyttelse mod O-xylen og butanol. På nuværende tidspunkt har vi ikke fundet en PFAS-fri løsning på dette, hvilket i øjeblikket gør det umuligt helt at udfase PFAS fra vores beskyttelsesbeklædning med beskyttelse mod kemikalier. Vi arbejder hårdt på at finde en løsning på dette.

EN 61482-2 - Flamskyddskläder med ljusbågeskydd

BRANDHÆMMENDE BEKLÆDNING MED LYSBUEBESKYTTELSE, CERTIFICERET I HENHOLD TIL EN 61482-2

>> Primær beskyttelsesfunktion - Beskyttelse mod lysbue og termisk varme <<

Til lysbuecertificerede skalbeklædningsgenstande anvendes membraner med PFAS ofte til at øge lysbuebeskyttelsen og opnå en højere ELIM-værdi. På trods af dette har vi besluttet ikke at bruge membraner indeholdende PFAS i vores flammehæmmende skalbeklædning. I stedet er vores løsning at bruge en PFAS-fri PU-membran, der består flammetest, lysbuetest for individuelle beklædningsgenstande eller i lag-på-lag-systemer med beskyttelse mod højere energier.

PFAS-FRI BESKYTTELSESBEKLÆDNING FRA TRANEMO

Vi arbejder aktivt på at udfase PFAS fra alle vores sortimenter, hvor det er muligt. Vi er nu i en overgangsperiode, hvor der er blandede produkter på lager, da udfasningen sker løbende over tid.


Eksempler på PFAS-fri beskyttelsesbeklædning i sortimentet:

CANTEX WS

OUTBACK HEAVY WELDING

EDGE

VISION HV

Ikke-certificeret arbejdstøj

HVORDAN VEDLIGEHOLDER JEG BEDST PFAS-FRIT ARBEJDSTØJ?

Både fra et miljømæssigt og et økonomisk perspektiv er det vigtigt at passe på Sit arbejdstøj, så det holder længe.  

For beklædning med høj synlighed er det ekstra vigtigt at vaske tøjet regelmæssigt. Beskyttelsesbeklædning med vand- og kemikalieafvisende finish skal vaskes på et industrielt vaskeri, som samtidig hjælper med genimprægnering og reaktivering. Dette gøres for at finishen skal fungere lige så godt, vask efter vask. Det er vigtigt, at genimprægnering foregår i et lukket system, hvor du kan passe på kemikalierne på en god måde. Efter vask genaktiveres finishen også med varme, for eksempel med tørretumbler.

 

HVAD KAN JEG GØRE?

Hold dialogen om PFAS i beskyttelsesbeklædning igang. Læs videre og lær mere.

Stil krav til din leverandør og kræv PFAS-fri beskyttelsesbeklædning ved brug eller indkøb af Hi-Vis beklædning, skal- og tapet vintertøj, beskyttelsesbeklædning med kemisk beskyttelse (syre eller base), flammehæmmende beklædning med lysbuebeskyttelse eller almindeligt ikke-CE-mærket arbejdstøj. Læs mere om PFAS:

51459594_detail

NO TO PFAS

Siden 2021 har vi været en del af den svenske non-profit organisation ChemSecs ”No to PFAS”-bevægelse for at påvirke, hvordan kemikalielovgivningen indføres i praksis. Et vigtigt arbejde, som vi er stolte af at være en del af.

 

Sverige, Norge, Danmark, Holland og Tyskland har indsendt en anmodning om et totalforbud mod PFAS til ECHA (Det Europæiske Kemikalieagentur). Tranemo står også bag dette.